24 Οκτωβρίου 2011

Εκβιασμός Μέρκελ για κούρεμα - εποπτεία.




Με εκβιαστική τακτική η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιβάλλει τις σκληρές γερμανικές θέσεις για την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και το μεγάλο κούρεμα του χρέους. Στις Βρυξέλλες ο πυρετός των διαβουλεύσεων ανεβαίνει δραματικά. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν μεθαύριο Τετάρτη στη νέα Σύνοδο Κορυφής.


"Πρωτόκολλο" Γερμανίας με έντονα χαρακτηριστικά πρωσικής πειθαρχίας επιβάλλει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο σύνολο της ΕΕ. Στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που θα οριστικοποιηθούν σε νέες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης την ερχόμενη Τετάρτη, το Βερολίνο, με εκβιαστική τακτική, εξασφαλίζει "στα μέτρα του" το μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τους όρους λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και την αλλαγή των Συνθηκών με στόχο την επιβολή λιτότητας διαρκείας.



Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο, μπροστά στις ανυποχώρητες θέσεις της Γερμανίας, η Γαλλία υποχώρησε, εγκαταλείποντας την πρότασή της για τη δημιουργία τράπεζας που θα προσφεύγει για ρευστότητα στην ΕΚΤ προκειμένου να δανείζει τις προβληματικές χώρες. Ετσι, επικρατεί η γερμανική λογική για μετατροπή του Ταμείου σε ασφαλιστικό ίδρυμα που απλώς θα εγγυάται, χωρίς δεσμεύσεις, το δημόσιο χρέος των αδύναμων κρίκων. Και αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες επεδίωκαν να αυξηθούν οι πραγματικοί πόροι του Ταμείου από 440 δισ. ευρώ σε περίπου 1 τρισ. ευρώ.

Το γερμανικό "ντικτάτ" επιβλήθηκε και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη συμφωνία για ενίσχυσή τους με 108 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η λύση της αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 5% σε 9%, έως τα μέσα του 2012, θεωρείται ότι είναι "κομμένη και ραμμένη" στις επιδιώξεις της Γερμανίας. Το Βερολίνο πέτυχε ακόμη ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει πρωτίστως από τις αγορές, δευτερευόντως από δημόσιες πηγές και μόνο ως έσχατη λύση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εξάλλου, με την απόφαση να προωθηθεί η μερική αλλαγή των Συνθηκών, ικανοποιήθηκε το αίτημα του Βερολίνου για αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία και απόλυτη γερμανική εποπτεία στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Οι δηλώσεις
Πάντως, επισήμως με την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για ρήγμα στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Αναφερόμενοι στο αγκάθι του κουρέματος εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης για το ελληνικό χρέος.

Ο Ν. Σαρκοζί δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα να είναι σε εθελοντική βάση. "Εχουμε πλήρη συνείδηση των ευθυνών μας", δήλωσαν οι δύο ηγέτες και δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν απαντήσεις φιλόδοξες και βιώσιμες στην κρίση χρέους, οι οποίες θα επικυρωθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, η Α. Μέρκελ είπε ότι την Τετάρτη δεν θα είναι το τελευταίο βήμα για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών της κρίσης.

Εξάλλου, ερωτηθέντες Σαρκοζί και Μέρκελ για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι τώρα θα βρουν λύση στο πρόβλημα, τη στιγμή που δύο χρόνια αποτυγχάνουν, ο Γάλλος πρόεδρος, σε υψηλούς τόνους, απάντησε ότι αφενός μεν δεν είναι ο ίδιος και η καγκελάριος Μέρκελ υπεύθυνοι γι' αυτήν την κρίση που έχει ξεσπάσει και αφετέρου ότι έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία δύο χρόνια.

Με καρφιά για τους όρους υπό τους οποίους αποφασίστηκε η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, ανέφεραν ότι δεν ήταν αυτοί που έβαλαν στο ευρώ χώρες που δεν πληρούσαν κανένα κριτήριο και που παραβίασαν επί σειρά ετών το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μάλιστα, στρέφοντας σαφώς τα βέλη του προς την Ελλάδα, ο Νικολά Σαρκοζί επεσήμανε ότι υπάρχουν χώρες που έχουν βγει από την κρίση, φέροντας ως παράδειγμα την Ιρλανδία που το 2008 ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας και σήμερα βγαίνει από την κρίση, την Πορτογαλία που χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε καλή κατεύθυνση και την Ισπανία που δεν είναι πια στο μάτι του κυκλώνα, χάρη στα μέτρα που έλαβε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. "Καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για χώρες στις οποίες δεν εκλεγήκαμε εμείς", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ν. Σαρκοζί.

ΕΘΝΟΣ.
Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...