21 Οκτωβρίου 2011

Αγριο ξύλο με την ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο... κυανόκρανου.




Το νέο δόγμα της Αστυνομίας πίσω από τη στάση που κράτησε στις μάχες ΠΑΜΕ - κουκουλοφόρων...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Λία Νεσφυγέ Στέλιος Βραδέλης
Με θεατή την Αστυνομία ξέσπασαν και εξελίσσονταν επί ώρα χθες το μεσημέρι τα σοβαρά επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. Στη διάρκειά τους ένας 53χρονος συνδικαλιστής έχασε τη ζωή του, πάνω από 70 διαδηλωτές διακομίστηκαν στα νοσοκομεία με τραύματα από τις μάχες που δόθηκαν σώμα με σώμα και για μία ακόμη φορά καταστήματα, τράπεζες και δημοτικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν.


Τον ρόλο της Αστυνομίας υποκατέστησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι συγκρούστηκαν με κουκουλοφόρους, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να κινηθούν προς το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Η Αστυνομία για περισσότερο από μισή ώρα απουσίαζε από το πεδίο της μάχης το οποίο στήθηκε στη Λεωφόρο Αμαλίας, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων πολιτών που βρέθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν. Περίπου 150-200 κουκουλοφόροι οι οποίοι κινούνταν ανεμπόδιστοι στο Κέντρο της Αθήνας, φορτωμένοι με μολότοφ και λοστάρια, επιχείρησαν γύρω στις 2.30 να διασπάσουν τον κλοιό των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που είχαν περικυκλώσει το Κοινοβούλιο. Οι ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ απέκρουσαν την πρώτη έφοδο των κουκουλοφόρων, οι οποίοι απάντησαν ρίχνοντας μεγάλη ποσότητα μολότοφ και πετρών εναντίον του συγκεντρωμένου πλήθους. Ακολούθησαν σκηνές πανικού αλλά και ανελέητου ξυλοδαρμού μεταξύ των κουκουλοφόρων και των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ. Στη διάρκεια του κυνηγητού οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις εφόδους των δύο ομάδων, ενώ οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις άργησαν τουλάχιστον μισή ώρα και ανέλαβαν δράση όταν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ είχαν απωθήσει τους κουκουλοφόρους στο ύψος της Φιλελλήνων. Κάλυψη, πάντως, στην Αστυνομία για τη στάση της παρέσχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε σε δηλώσεις της ότι αν είχαν παρέμβει τα ΜΑΤ, τα επεισόδια θα είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα. Η ίδια υποστήριξε ότι τα επεισόδια ήταν προσχεδιασμένα, ενώ μιλώντας αργότερα στη Βουλή σημείωσε ότι το σκηνικό που είχε στηθεί στην Πλατεία Συντάγματος θύμιζε τα γεγονότα της Marfin.
Επιτελείς της Αστυνομίας, ωστόσο, αιτιολόγησαν τη στάση των δυνάμεων που βρίσκονταν στο Σύνταγμα όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, υποστηρίζοντας ότι εκείνη την ώρα οι διμοιρίες ανέβαιναν την Ερμού. Προηγουμένως είχαν εμπλακεί σε επεισόδιο με κουκουλοφόρους στο Μοναστηράκι. Οταν έφθασαν στο Σύνταγμα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., «μας ζητήθηκε από διαδηλωτές του ΠΑΜΕ να μην επέμβουμε με ρίψεις δακρυγόνων προκειμένου να μη διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος από τη δική μας επέμβαση».

Η ΕΞΗΓΗΣΗ. Ανώτερος αξιωματικός που βρισκόταν στην αίθουσα επιχειρήσεων την ώρα της επίθεσης υποστηρίζει επιπλέον πως οι αστυνομικές δυνάμεις φοβήθηκαν μήπως εγκλωβιστούν μεταξύ των κουκουλοφόρων, των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ αλλά και μιας ακόμη ομάδας κουκουλοφόρων που ανέβαινε την Ερμού. «Για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να αντιμετωπίσουμε τους κουκουλοφόρους στο κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος». Η επιλογή της Αστυνομίας τότε ήταν να ρίξει αδιακρίτως δακρυγόνα και βόμβες κρότου - λάμψης στο πλήθος.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις δύο ημέρες των επεισοδίων εγκαινιάστηκε ουσιαστικά το νέο δόγμα στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, το οποίο συνοψίζεται σε δύο βασικές αρχές: περιορισμός στη χρήση των δακρυγόνων και «λελογισμένη επέμβαση των ΜΑΤ» με αποφυγή των συμπλοκών με διαδηλωτές.
Τα μέλη του ΠΑΜΕ αποχώρησαν νωρίς το απόγευμα από το Σύνταγμα και τα επεισόδια εξελίχθηκαν επί ώρες ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους κουκουλοφόρους. Η Αστυνομία επέλεξε να προβεί σε εκκαθαριστικές εφόδους και να υποχρεώσει τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν, πράγμα που έκαναν, αφού προηγουμένως προκάλεσαν καταστροφές σε καταστήματα στο Σύνταγμα, την Ερμού έως την Καπνικαρέα. Η ΕΛΑΣ προσήγαγε 79 άτομα ενώ προχώρησε και σε 12 συλλήψεις.
ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...