18 Οκτωβρίου 2011

Σε τροχιά αποχώρησης ο Γιώργος Παπανδρέου;



Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει απόψε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά συγκυβέρνηση. Η εισήγηση έχει γίνει από υψηλόβαθμα υπουργικά στελέχη του επιτελείου του από το περασμένο Σάββατο κιόλας, σε μια μυστική σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή.

«Αν ο Σαμαράς δεχθεί, θα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Αν αρνηθεί θα εκτεθεί στα μάτια της κοινωνίας», λένε οι υποστηρικτές της άποψης αυτής. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Την ίδια ώρα όμως, η Ν.Δ. διακινεί πληροφορίες ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

θα αρνηθεί ζητώντας εκλογές, έχοντας τον αέρα του δημοσκοπικού προβαδίσματος.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου -με δεδομένο το προηγούμενο του Ιουνίου, όταν είχε κάνει αντίστοιχη, τηλεφωνική πρόταση στον κ. Σαμαρά- δεν μπορεί να θέσει για δεύτερη φορά το θέμα χωρίς να είναι προετοιμασμένος για τη συνέχεια και την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ.

Αν, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου επιλέξει να κάνει όντως πρόταση συγκυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Ο κ. Παπανδρέου, υπό την ασφυκτική πίεση της κοινωνικής αναταραχής, του χρέους, των υπουργών και των εκδοτών πρέπει να λάβει μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση: Μένει ή φεύγει.

Αν αποφάσισε να μείνει θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αναταραχή που θα προκύψει από το «κούρεμα», τη ζοφερή προοπτική απώλειας κάθε είδους εθνικής κυριαρχίας με τοποθέτηση επιτρόπων (ουσιαστικά υπουργών της Ανγκελα Μέρκελ που θα αναλάβουν την συλλογή φόρων, την πώληση δημόσιας περιουσίας κ.λπ.) και την όποια κοινωνική έκρηξη.

Αν προτείνει απόψε στον Σαμαρά συγκυβέρνηση, σημαίνει ότι έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της αποχώρησης του από την πρωθυπουργία.

Πρακτικά το αυτό δεύτερο σενάριο έχει πολλές παραλλαγές:

Να προτείνει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη από 180 βουλευτές, να πάει σε δημοψήφισμα, να πάει σε συγκυβέρνηση.

Σε όλα τα σενάρια, κοινός παρανομαστής είναι ότι ο κ. Παπανδρέου αποχωρεί από την πρωθυπουργία.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να πάνε μαζί στις Βρυξέλλες ενδεχομένως και με το πρόσωπο στο οποίο θα συμφωνήσουν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό. Αν τελεσφορήσει το σενάριο συγκυβέρνησης το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να παραδώσει τη σκυτάλη μετά τη Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια -διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα- αναλύθηκαν όλα τα ενδεχόμενα, μελετήθηκαν συνταγματικές παράμετροι ενώ έγινε αναφορά και στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να αναλάβουν.

Ο κ. Παπούλιας φέρεται να συμβούλευσε τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία να συναντήσει τον κ. Σαμαρά.
το γρέκι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...