Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο σχολίασε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Έλληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα. Τραπεζικά στελέχη καθησυχάζουν κατηγορηματικά για τις καταθέσεις.
«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 60% προβλέπει το σχέδιο απόφασης, που θ' ανακοινωθεί αύριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποκάλυψε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ.
Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής μάλιστα επέδειξε στην Ολομέλεια αντίγραφο του σχετικού εγγράφου που, όπως κατήγγειλε, έχει έκταση δυόμισι σελίδων και, αντί να κοινοποιηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, κυκλοφορεί στους διαδρόμους της Γερμανικής Βουλής.
Στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αφορούσε την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, κυριάρχησε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους και η σωτηρία της Ελλάδος.
Ο επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Λόταρ Μπίνσκυ, υπερθεμάτισε στις αποκαλύψεις Φέρχοφσταντ, λέγοντας ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι ήδη προαποφασισμένο, διερωτώμενος όμως αν μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία στους Έλληνες καταθέτες και τους ασφαλισμένους των Ταμείων στην Ελλάδα.
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς εξέφρασε την ελπίδα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να ξεπεράσει το 50%, υπογραμμίζοντας ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν σε κοινοτικό επίπεδο.
Κάναμε ότι χειρότερο μπορούσαμε να κάνουνε για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να υιοθετήσουν άμεσα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Υπέρ της εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της Ελλάδος τάχθηκε και η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κόριεν Γούρντμαν, που μίλησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού-Λαϊκού Κόμματος και υπογράμμισε ότι, στο ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος στην Ελλάδα, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σ' όλη την ευρωζώνη.
Σε πρώτη προτεραιότητα για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ανήγαγε το θέμα της σωτηρίας της Ελλάδος και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ, κατά την εισαγωγική του ομιλία, πριν την έναρξη της σχετικής συζήτησης.
Απόλυτα διαβαθμισμένες οι καταθέσεις στις τράπεζες
Απόλυτα διασφαλισμένες είναι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις τραπεζικών στελεχών.
Όπως υπογραμμίζουν ανώτατα τραπεζικά στελέχη, ανεξάρτητα από το ύψος του «κουρέματος» που θα υποστούν τα ελληνικά ομόλογα οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απόλυτα διασφαλισμένες και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Όταν οριστικοποιηθεί το ύψος του «κουρέματος», η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει από τις τράπεζες και τους μετόχους τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να διασφαλίσουν τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα εισφέρει τα αναγκαία κεφάλαια ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα υποστούν συνέπειες από το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου.
Επίσης θα δίνεται και μια τρίτη δυνατότητα στις τράπεζες να προσφεύγουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), για το θέμα όμως αυτό δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις και οι λεπτομέρειες εκτιμάται ότι θα δοθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικά στελέχη, όλη η διαδικασία και οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν ως βασικό προαπαιτούμενο την διασφάλιση των καταθέσεων που έχουν οι πολίτες στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό συνιστούν στους καταθέτες να δείξουν την απαιτούμενη ψυχραιμία και να μην λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται στην υπόθεση ότι υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις τους από τις επικείμενες αποφάσεις.
Διαβεβαιώσεις για την διασφάλιση των καταθέσεων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος έχει επανειλημμένα δώσει και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
www.kathimerini.gr
Σπόρος: Συγνώμη ρε παιδιά...σοβαρά μιλάω τώρα...αυτή την σκατόφατσα πρέπει εγώ τώρα να την πάρω στα σοβαρά; Συγχωρήστε με αλλά μου είναι αδύνατον! Τέτοια ΣΚΑΤΟΦΑΤΣΑ δεν μπορώ να την πάρω στα σοβαρά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου