18 Οκτωβρίου 2011

Καθηγήτρια πήρε για εκκαθάριση μηνός Σεπτεμβρίου το… αστρονομικό ποσό των 1,75 ευρώ...




Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τώρα στο πετσί τους οι υπάλληλοι από τα Μέτρα του Μεσοπρόθεσμου που ψήφισε τον περασμένο Ιούλιο η Βουλή. Το περιστατικό ανέφερε στον... 
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αρμόδια Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Νατάσσα Οικονόμου, που ως εκπαιδευτικός και η ίδια είδε τη συνάδελφό της να πέφτει κυριολεκτικά από τα σύννεφα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Τους ίδιους ωστόσο «παχυλούς» μισθούς - εκκαθαριστικά πήραν στα χέρια τους και πολλοί εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου και κυρίως αυτοί που εργάζονται στην Υπηρεσία Καθαριότητας ή αυτοί που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Η Αντιδήμαρχος δεν είναι σε θέση να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που βιώνουν αυτό τον ιδιότυπο οικονομικό εφιάλτη, καθώς εργάζονται κανονικά, αμείβονται στην ώρα τους από το Δήμο, αλλά οι αναδρομικές κρατήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ, αλλά και οι παρακρατήσεις από τη υπηρεσία των τοκοχρεωλυτικών δόσεων στεγαστικών δανείων που είχαν πάρει στο παρελθόν και μάλιστα με ευνοϊκό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο τους οδηγεί αυτό το διάστημα στον οικονομικό αφανισμό.

Όσοι είχαν πάρει δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και είχαν συμφωνήσει να το αποπληρώσουν σε διάστημα μέχρι και 15 χρόνια, τώρα… κλαίνε τη μοίρα τους, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αρμόδιο στέλεχος του Δήμου Βόλου. Αλλιώς τα προγραμμάτιζαν τα πράγματα και αλλιώς τους βγήκαν και αυτό είναι το χειρότερο για όλους μας, όπως λέει.


Την ίδια στιγμή στελέχη από το Λογιστήριο του Δήμου Βόλου εκτιμούν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στην Καθαριότητα αλλά και σε άλλες υπηρεσίες που παίρνουν τα παραπάνω εκκαθαριστικά είναι αρκετά μεγάλος και όπως υπογραμμίζουν, αν ορισμένοι από αυτούς δεν είχαν πρόσθετες αμοιβές από την εργασία τους στην υπηρεσία και τις Κυριακές, περίπου 200 - 300 ευρώ, τότε είναι βέβαιο ότι θα είχαν... αρνητικά εκκαθαριστικά ήδη από το Σεπτέμβριο. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, από μία πρόχειρη έρευνα στα στοιχεία της μισθοδοσίας προκύπτει ότι έστω και με αυτόν τον τρόπο πολλοί είναι αυτοί που πήραν εκκαθαριστικό μηνός Σεπτεμβρίου από 50 έως και 100 ευρώ. Για όλους αυτούς, δήλωσε η ίδια πηγή του Δήμου Βόλου, είναι βέβαιο ότι θα πάρουν… αρνητικά εκκαθαριστικά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που ψηφίζεται και το ενιαίο μισθολόγιο και το οποίο -όπως υπολογίζουν συνδικαλιστικά στελέχη- θα περικόψει τις μηνιαίες αποδοχές των συναδέλφων στο Δημόσιο και στους Δήμους μέχρι και 35%.
Όλοι οι παραπάνω λοιπόν που βιώνουν αυτή την περίοδο έναν… οικονομικό Γολγοθά, τη στιγμή που η υπόλοιπη κοινωνία τους θεωρεί… τυχερούς γιατί έχουν μία μόνιμη απασχόληση, θα κληθούν να ζήσουν ως το τέλος του χρόνου με… ψίχουλα, καθώς πέφτουν θύματα των αναδρομικών κρατήσεων του Μεσοπρόθεσμου και των δόσεων των στεγαστικών δανείων που έλαβαν στο παρελθόν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που χορηγεί δάνεια στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους με 6,5% επιτόκιο ή από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όπου το επιτόκιο δανεισμού είναι 1% ακριβότερο. Οι δόσεις των δανείων των υπαλλήλων παρακρατούνται από το Λογιστήριο του Δήμου και στη συνέχεια αποδίδονται στις τράπεζες. Υπάρχουν ωστόσο δημοτικοί υπάλληλοι που έχουν πάρει και άλλα ένα ή δύο δάνεια από τις υπόλοιπες εμπορικές τράπεζες, συνήθως καταναλωτικά, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες οικογενειακές υποχρεώσεις (σπουδές των παιδιών, λόγοι υγείας κ.οκ.). Σε μία τέτοια περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.


Το ερώτημα είναι πως την έβγαζαν μέχρι τώρα όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, αφού τα αναδρομικά των κρατήσεων που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι πάνω από 200 - 300 ευρώ για κάθε υπάλληλο; Είτε δούλευε και η γυναίκα τους, μας λένε, είτε έκαναν υπερωρίες στην Καθαριότητα εργαζόμενοι και τα σαββατοκύριακα. Αν εργάζονταν και νύχτα μπορεί να έβγαζαν ακόμη μέχρι και 400 - 500 ευρώ το μήνα. Τώρα, όπως λένε αρμόδια στελέχη του Δήμου Βόλου, αποκλείεται κάποιος να πάρει πάνω από 350 ευρώ, ενώ ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατεβάζει συνεχώς τα όρια των υπερωριών που εγκρίνει. Επιπλέον ας μη λησμονούμε ότι οι υπάλληλοι αυτοί είχαν και τα έξοδα κίνησης, περίπου300 ευρώ, που πλέον καταργούνται, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο οι αποδοχές τους, ενώ έχουμε και μείωση του αφορολόγητου, κάτι που έχει επίσης ως αποτέλεσμα η παρακράτηση φόρου να είναι μεγαλύτερη στη πηγή, επομένως συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο ο μισθός τους (από 40 - 60 ευρώ το μήνα). Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι που έχουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πάνω από 400ευρώ να βρίσκονται στα πρόθυρα της… αυτοκτονίας, ειδικά αν δεν εργάζεται η σύζυγος ή υπάρχουν παιδιά που δίνουν πανελλήνιες και χρειάζονται φροντιστήρια ή σπουδάζουν στα πανεπιστήμια.

Μέχρι πότε όμως θα κρατήσει αυτό το μαρτύριο με τις αναδρομικές κρατήσεις; Αρχικά πρέπει πούμε ότι με το Μεσοπρόθεσμο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι ξημερώνει τον καθένα μας. Από την άλλη πλευρά αυτές οι μειώσεις και πρόσθετες κρατήσεις που επιβλήθηκαν στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2011 και που η παρακράτησή τους άρχισε από το μισθό του Σεπτεμβρίου, θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου. Οι μειώσεις αφορούν στην αναδρομική επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% στους τακτικούς υπαλλήλους των ΟΤΑ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι οι μηνιαίες κρατήσεις από Αύγουστο μέχρι και Δεκέμβριο είναι 5% κάθε μήνα. Επίσης υπάρχει αναδρομικά από τις αρχές του έτους παρακράτηση ύψους 1% για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων( ΤΠΔΥ), κάτι που συνεπάγεται ότι οι κρατήσεις για το διάστημα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος είναι 3% περίπου το μήνα.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων στους ΟΤΑ έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς ρυθμίσεις για την αποπληρωμή δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να βγουν από το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο οι χιλιάδες συνάδελφοί τους σε όλη την Ελλάδα.
taxydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...