14 Ιουνίου 2011

«Eπίθεση» στο μνημόνιο απο Financial Times.




Διπλή … «επίθεση» από κορυφαίες βρετανικές εφημερίδες στο Μνημόνιο και στις επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους!

Ο λόγος για τα... 
δημοσιεύματα των Financial Times και Guardian που επισημαίνουν πως η διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος» περισσότερο έχει να κάνει με την κατά το δυνατόν διασφάλιση των ευρωπαϊκών τραπεζών που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος παρά στην επίλυση της κρίσης και στα συμφέροντα της Ελλάδας και της τρωθείσας οικονομίας της ...!


Χαρακτηριστικά, οι FT αναφέρουν πως οι επενδυτές και πρωτίστως οι πιστωτές της Ελλάδας φοβούνται πως μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας θα υποχρέωνε τις τράπεζες να αναζητήσουν κεφάλαια για να καλύψουν τις απώλειές τους. Και τονίζουν πως οι προσπάθειες της Γερμανίας να «περάσει» ως λύση ένα είδος "ήπιας αναδιάρθρωσης", υπό την αίρεση πως οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα συναινέσουν σε παράταση των προθεσμιών λήξης των ομολόγων που κατέχουν, αποσκοπούν στο να θωρακίσουν τις τράπεζές τους και να δώσουν χρόνο στα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είτε να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση (ώστε να «αντέξουν» ενδεχόμενα μελλοντικά «πιστωτικά γεγονότα), είτε να αγοράσουν χρόνο ώστε σε δεύτερη ανάγνωση να προχωρήσουν (μετά το 2013) σε ένα – όπως το αποκαλεί ο αρθρογράφος των FT – «σωστά δομημένο reprofiling» που θα άφηνε ανεπηρέαστα τα τραπεζικά επίπεδα κεφαλαίου και δεν θα προκαλούσε αναστάτωση στις ευρωτράπεζες, ή μετάσταση της κρίσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ίδια κατεύθυνση - αν και με πιο οξείς χαρακτηρισμούς – και το δημοσίευμα του Guardian που δηλώνει πως «η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα, καθώς η ευρωζώνη προσπαθεί να προστατεύσει τις απερίσκεπτες τράπεζες» …

Ο Guardian σχολιάζει πως «η νέα λιτότητα που επιβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσει μόνο για να κρύψει τις καταστροφικές συνέπειες του ανεύθυνου δανεισμού», σημειώνει την κλιμακούμενη κοινωνική ανησυχία κα αντίδραση στην Ελλάδα και καταλήγει απαριθμώντας τις ... «καταστροφικές συνέπειες που είχε η συμβολή του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, όπως στην Ασία»!

Ενδεικτικό είναι πως στο κείμενο φιλοξενούνται χαρακτηρισμοί όπως «ακραίος φορολογικός μαζοχισμός», χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται από τον αρθρογράφο για να περιγράψει τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο ίδιος ο συντάκτης μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα πως ούτε αυτός ο … μαζοχισμός δεν πρόκειται να λειτουργήσει!

Για να κατανοήσουμε δε σε πόση εκτίμηση έχουν οι δημοσιογράφοι του Guardian τις «συνταγές» που δοκιμάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα στις πλάτες του ελληνικού λαού, αρκεί να διαβάσει το τι γράφει για παλαιότερες «διασώσεις» που επιχείρησε το ΔΝΤ στην Ασία.

Γράφει λοιπόν: «Σε πολλές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊλάνδης, το αποτέλεσμα ήταν ένα πολιτικό και κοινωνικό χάος, αλλά οι τράπεζες της Δύσης, δεν έχασαν προσφέροντας μετρητά στις "Ασιατικές Τίγρεις", όμως το ίδιο το ΔΝΤ έκτοτε αναγνώρισε ότι οι συνταγές του έκαναν τα προβλήματα χειρότερα. Ωστόσο η ίδια συνταγή "διάσωσης" χορηγείται στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία - αυτή τη φορά υπό το πρόσχημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης -με την λογική ότι οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να προστατευθούν, τα ελλείμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και κανείς δεν κερδίζει χωρίς πόνο»...

πηγή: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...