Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
Τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας θύμιζε χθες το πρωί η κυβερνητική παράταξη με απανωτές παραιτήσεις βουλευτών, πληροφορίες για άρση της εμπιστοσύνης αρκετών άλλων στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με ανακίνηση θέματος ηγεσίας, με παραπομπές στα Ιουλιανά του 1965 και στην αποστασία ακόμα και με διαμόρφωση ενός σκηνικού σύγκρουσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να θέτει θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Γιώργος Παπανδρέου, Βασίλης Εξαρχος Γιώργος Παπανδρέου, Βασίλης Εξαρχος Ολα τα παραπάνω πήραν τον χρόνο τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ η εικόνα άλλαξε και η αίσθηση όλων ήταν ότι για την ώρα η καταστροφή αποσοβήθηκε, όμως η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με τη νέα της μορφή, που ανακοινώνεται σήμερα, πήρε απλώς μια πίστωση χρόνου μέχρι νεωτέρας. Τα τραύματά της επουλώθηκαν αλλά το πιθανότερο είναι να ξανανοίξουν το επόμενο διάστημα καθώς τα προβλήματα, που έχει να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες (ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και νέα δανειακή σύμβαση), απαιτούν ακέραιες δυνάμεις που δεν έχει.
Χαρακτηριστική ήταν η παραδοχή κορυφαίου υπουργού στην «Ε» μετά την εκτόνωση της έντασης. Ακόμα κι αν η νέα κυβέρνηση καλύψει το χαμένο έδαφος και αποδειχθεί αποτελεσματική, το πιθανότερο είναι να μην εξαντληθεί η θητεία και να πάμε σε πρόωρες εκλογές, μας είπε και τόνισε: Το σίγουρο είναι ότι κερδίζουμε χρόνο, μπορούμε να κάνουμε ανάταξη δυνάμεων και βλέπουμε... Ανάλογη άποψη μας εξέφρασε και κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος. «Σπαταλήθηκε πολύτιμο κεφάλαιο, σε μερικούς μήνες θα είμαστε πάλι στο ίδιο σημείο και θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», μας είπε. Ερμηνεύοντας το γεγονός, άλλο ήταν το κλίμα το πρωί μεταξύ των βουλευτών και υπέρ του πρωθυπουργού το βράδυ, μας είπε: «Οι βουλευτές δεν θέλουν εκλογές, γιατί ξέρουν ότι οι πιο πολλοί δεν θα εκλεγούν, επομένως θέλουν να κερδίσουν χρόνο και να μην μπουν στην αβεβαιότητα αλλαγής ηγεσίας...».
Κεντρικό πρόσωπο στις χθεσινές εξελίξεις ήταν η Βάσω Παπανδρέου καθώς η κίνησή της να συγκεντρώσει υπογραφές βουλευτών με αίτημα τη σύγκληση της Κ.Ο. αποδείχθηκε, ανεξαρτήτως της αρχικής στόχευσής της, καταλυτική για την αλλαγή του κλίματος υπέρ του πρωθυπουργού...
Θέμα ηγεσίας τελικώς δεν τέθηκε από κανέναν, ενώ ακόμα και όσοι το περιέγραψαν στις μεσημεριανές τους δηλώσεις, όπως ο Δημ. Λιντζέρης, έκαναν πίσω και το μόνο που κατάφεραν τελικά ήταν να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης των βουλευτών και τα παπανδρεϊκά πατριωτικά αισθήματα κάποιων άλλων, που παρέπεμψαν στην αποστασία του 1965 για να αποτρέψουν νέες παραιτήσεις και ανατροπή του Γ. Παπανδρέου. Ηταν η γραμμή άμυνας που χάραξε, όπως όλα δείχνουν, η πλευρά του πρωθυπουργού και μάλλον πέτυχε...
* Ολα ξεκίνησαν με την πρωινή παραίτηση του Γ. Φλωρίδη, ενός βουλευτή που υποστήριζε σταθερά τελευταία μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με τη Ν.Δ. και που ασκούσε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και στην οικονομική πολιτική. Ηταν απέναντι. Η έκφραση «ο πρωθυπουργός κάνει υπουργούς τους κηπουρούς του» ήταν δική του. Η επόμενη παραίτηση, του Ε. Νασιώκα, ενός βουλευτή με απόψεις παρόμοιες με του κ. Φλωρίδη -στη δραματική συνεδρίαση της Κ.Ο. την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είχε προτείνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με τη Ν.Δ. ή εκλογές- οδήγησε πολλούς στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια οργανωμένη κίνηση και ότι έπονται κι άλλες παραιτήσεις με στόχο να οδηγήσουν τον πρωθυπουργό σε πιθανή παραίτηση.
* Περίπου την ίδια ώρα η Βάσω Παπανδρέου με δήλωσή της πρότεινε τη σύγκληση της Κ.Ο. «για να συζητηθούν όλες οι πολιτικές εξελίξεις» και άρχισε τη συγκέντρωση υπογραφών. Το κείμενο ήταν ολιγόλογο, έθετε ως θέμα τη «συζήτηση επί των πολιτικών εξελίξεων...» αφήνοντας σε κατ' ιδίαν συζητήσεις να εννοηθεί ότι στη συζήτηση χωράει ακόμα και το θέμα ηγεσίας αν θέλει κάποιος να το θέσει.
* Υπογράφουν πολλοί αλλά μια δήλωση του Δημ. Λιντζέρη βάζει φωτιές. Ο βουλευτής Πειραιά, εκ των σκληρών επικριτών του Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειμμα διακυβέρνησης και ηγεσίας και λέει ότι η Κ.Ο. θα το συζητήσει. Μόλις η δήλωσή του έγινε γνωστή άρχισαν να αποσύρονται οι υπογραφές και να συσπειρώνονται οι παπανδρεϊκές δυνάμεις... Τελικώς το αίτημα δεν κατατέθηκε ποτέ στο γραφείο του πρωθυπουργού για τη σύγκληση της Κ.Ο., όμως πήρε πρωτοβουλία να τη συγκαλέσει έπειτα από συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου ο γραμματέας της Β. Εξαρχος.
* Η εικόνα διάλυσης της Κ.Ο. που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται διέκοψε και όλες τις επαφές του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό. «Θα πρέπει να δούμε πρώτα ποιοι φεύγουν και ποιοι μένουν...» έλεγαν μεταξύ σοβαρού και αστείου στελέχη της κυβέρνησης (σ.σ.: ο Γ. Φλωρίδης ήταν υπουργήσιμος μέχρι προχθές το βράδυ).
* Στο μεταξύ άρχισαν οι εικασίες κυβερνητικών στελεχών, σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα έθετε θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Στο μυαλό όλων είχε έρθει η συνεδρίαση της Κ.Ο. τον Οκτώβριο του 2007 όταν είχε κάνει μια τέτοια κίνηση μετά την εκλογική ήττα. Η εικασία έγινε φήμη και η φήμη σκόρπισε πανικό μεταξύ των βουλευτών καθώς πολλοί έλεγαν ότι αν έθετε τέτοιο θέμα και δεν είχε ομόφωνη στήριξη, υπήρχε κίνδυνος ο Γ. Παπανδρέου να παραιτηθεί αμέσως!
* Στην επόμενη σκηνή άρχισε να παίζει το έργο των Ιουλιανών και της νέας αποστασίας. Ξεκίνησε από έναν υπαινιγμό του Α. Κακλαμάνη. Ακολούθησαν μια διαρροή του Θ. Πάγκαλου «όλα αυτά μου θυμίζουν τα Ιουλιανά...», μια δήλωση του βουλευτή Τάκη Αντωνακόπουλου «καλό είναι κάποιοι να μην προχωρήσουν στα Ιουλιανά του 2011» και ανάλογη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Διαμαντίδη «όλα αυτά μας γυρίζουν στον Ιούλιο του 1965»... Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. όλοι αυτοί πήραν απάντηση. Για ανοησίες μίλησε ο Δημ. Λιντζέρης ενώ η Τόνια Αντωνίου συνέστησε σε όσους τα έλεγαν να διαβάσουν το βιβλίο του Ανδρέα Παπανδρέου η «Δημοκρατία στο απόσπασμα». Προς στιγμήν άρχισε να αναβιώνει η εσωκομματική σύγκρουση του 2007 με διαλυτικές τάσεις.
* Την ίδια στιγμή άρχισε και ένα μπαράζ δηλώσεων υπουργών στήριξης του πρωθυπουργού (Λούκα Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Διαμαντίδης, Δημ. Ρέππας, Π. Μπεγλίτης κ.ά.) ενώ ο πρωθυπουργός άρχισε να καλεί έναν έναν τους κορυφαίους υπουργούς στο γραφείο του. Συζητούσε μαζί τους και τον ανασχηματισμό αλλά και το γενικότερο κλίμα.
* Είχε αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται ένα κλίμα συσπείρωσης γύρω από τον πρωθυπουργό, που εκδηλώθηκε γύρω στις 5.30 το απόγευμα όταν ο Γ. Παπανδρέου μπήκε στην αίθουσα της Βουλής για να μιλήσει στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ορθιοι οι βουλευτές τον χειροκρότησαν για αρκετά λεπτά κι αυτός όρθιος με το χέρι στην... καρδιά τούς ανταπέδιδε τον χαιρετισμό ανακουφισμένος καθώς μάλλον δεν περίμενε τέτοια υποδοχή. *
Μέσα το ψήφιζαν...
Στη σκιά της αντίστροφης, για το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, μέτρησης, το Μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε χθες το μεσημέρι από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή -μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να επιμένει ότι «το χρέος, μολονότι είναι τεράστιο, μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο».
Το Πρόγραμμα καταψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, από Ν.Δ. και ΛΑΟΣ - υπενθυμίζεται πως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απέχουν από τη διαδικασία ψήφισής του. Εναντίον του Μεσοπρόθεσμου καταφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν (ΓΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ιδιοκτήτες ακινήτων), μιλώντας για «εγκληματικά μέτρα».
πηγή: ENET.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου