30 Μαΐου 2011

Γιώργο – Αντώνη, σοβαρευτείτε [άρθρο της Χριστίνας Κοραή]


Το έργο που ανέβηκε την τελευταία εβδομάδα στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό θα μπορούσε να έχει τίτλο “Αναζητώντας τη συναίνεση”. Το θεατρικό δρώμενο χτίστηκε πάνω σε ένα διαρκές σασπένς. Ο πρωθυπουργός άρχισε με  ένα μονόλογο για την χρεοκοπία. Ακολούθησε με έναν άλλο μονόλογο ο Παπακωνσταντίνου ότι κινδυνεύουμε να μην πάρουμε την 5η δόση.

Την Τρίτη παίχτηκε η πρώτη κορυφαία πράξη. Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό που περίμεναν όλοι ήταν, κυρίως, τι θα βγει από το τετ α τετ με τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν πήγε κι άσχημα. Εκεί που ο ένας γυρνούσε απαξιωτικά την πλάτη στον άλλον βρήκαν σημεία σύγκλισης: αυθαίρετα, αποκρατικοποιήσεις, εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο αντί για απολύσεις κλπ. Για 3-4 σημεία μίλησε ο Σαμαράς, για 8-10 ο Παπανδρέου.
Την Τετάρτη, πάλι, άρχισε το παγωμένο ντους. Η Επίτροπος  Μαρία Δαμανάκη μίλησε για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μας πετάνε τα μαχαίρια στον αέρα. Ο Παπανδρέου σε ένα ταξίδι- αστραπή στο Παρίσι για να μιλήσει στον ΟΟΣΑ διαπίστωσε τόσο αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα -όπως τουλάχιστον υποστήριξε το Μαξίμου- που τηλεφώνησε εσπευσμένως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ζήτησε να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.
Ηρθε και η Παρασκευή! Ολα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αφού υποτίθεται ότι δεν θα μας έδιναν την 5η δόση και το κράτος δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και σκέφτονται να μας πετάξουν έξω και από το ευρώ , φυσικό ήταν όλοι να κρέμονται από τα χείλη του πρωθυπουργού. Τι συγκεκριμένες προτάσεις θα κάνει στους πολιτικούς αρχηγούς. Και ιδιαίτερα στον Σαμαρά. Είτε  για να του αποσπάσει περισσότερα“ναι”, είτε να εισπράξει τα “όχι” του και να τον παραδώσει στην κοινωνική κριτική με το πολιτικό στίγμα ότι σκέφτεται μικροκομματικά. Τι και τι σενάρια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία. Από προτάσεις για συγκυβέρνηση, κυβέρνηση τεχνοκρατών, μέχρι πρόωρες εκλογές.
Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν έγινε! Ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συζήτηση λέγοντας ότι είτε συναινέσουν είτε όχι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκείνος θα προχωρήσει και θα κριθεί το 2013. Ο Τσίπρας του απάντησε “και τότε τι μας κάλεσες, τους υπουργούς σου να πας να πείσεις”. Ο Σαμαράς έφυγε ανακουφισμένος που δεν του πέταξε καμμία καυτή πατάτα. Η Αλέκα Παπαρήγα περιορίστηκε στο θεσμικό της ρόλο και τις γνωστές θέσεις της. Και ο Καρατζαφέρης βρήκε μια, ακόμη, ευκαιρία να προβάλει το ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα που θα ήθελε να παίξει.
Ως δια μαγείας μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες, μετά το Συμβούλιο Αρχηγών, βρέθηκε και η …5η δόση. Ο Παπακωσταντίνου είπε στο “Μega -Σαββατοκύριακο” ότι την 5η  δόση για την οποία έγινε όλη αυτή η φασαρία, μάλλον θα την πάρουμε. Ούτε θα βγούμε από το ευρώ, βεβαίωσε.
Ερώτηση αφελούς πολίτη: Γιατί έπρεπε να υπάρξει όλη αυτή η δραματοποίηση; Κανένας δεν σκέφτεται αυτούς του έρμους τους πολίτες που ακούνε όλα αυτά και τρελλαίνονται οι άνθρωποι; Με ρωτούσαν στο δρόμο απεγνωσμένοι τι γίνεται, πότε χρεοκοπούμε, αν πρέπει να πάρουν στο σπίτι τις καταθέσεις τους 2.000 και 3.000 ευρώ που έβγαλαν φτύνοντας αίμα, αν θα πάρουν τη σύνταξη τους τον άλλο μήνα…
Κάποτε πρέπει κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σοβαρευτούν. Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο  πρωθυπουργός σκέφτεται να καλέσει σε νέο τετ α τετ τον Σαμαρά. Μακάρι να το κάνει. Ανοιξε το δρόμο  παίρνοντας στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της ΝΔ, την παραμονή της παρουσίασης του σχεδίου του για την “επανεκκίνηση της οικονομίας” στο Ζάππειο. Τα είπαν επί 20 λεπτά. Τα ξαναείπαν στο Μαξίμου στις συναντήσεις των αρχηγών. Αμέσως μετά η τρόϊκα ζήτησε και πήγε για δεύτερη φορά στη Συγγρού. Εμεινε δυόμισι ώρες ζητώντας αναλυτικές εξηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο του Α.Σαμαρά για μέτρα που αναφέρονται στο “Ζάπειο 2”.
Υπάρχουν τα σημεία που έχουν συμφωνήσει Παπανδρέου και Σαμαράς. Υπάρχουν άλλα που θα μπορούσαν να αναζητήσουν την χρυσή τομή. Επιτέλους, ας κάνουν την υπέρβαση. Για το καλό αυτής της χώρας που τη βύθισαν τα κόμματά τους. Να πάψουν ο ένας να περιμένει από τον άλλον να κάνει πρώτος το “καθήκον” του. Να το κάνουν και οι δύο μαζί. Και να δείξουν στην πράξη ότι το αντιλαμβάνονται όπως το περιέγραψε ο Ανρί Λακοντέρ: “Το καθήκον είναι ανώτερο απ΄όλα. Κανένας υπολογισμός, κανένας φόβος, καμμιά  ικανότητα, καμμιά επιθυμία δεν μπορεί να υπερισχύσει από αυτό”.
πηγή: aixmi.gr
κι επειδή εδώ και χρόνια ο κάθε Γιώργος & Αντώνης μας κοροϊδεύουν φτάσαμε στο σημείο να θέλουμε να εκλέξουμε πρωθυπουργό τον...Κανένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...