31 Μαΐου 2011

ΟΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ! [άρθρο του Νάσου Τσαγκανέλη]


Ετοιμάζουν, τώρα, στις Βρυξέλλες
15ετές σχέδιο
ανάπτυξης της Ελλάδας.

Τελικά, οι «μεγαλοεξπέρ» της Κομισιόν είναι για κλάματα ή μας δουλεύουν…
Πως, αλλιώς, να εξηγηθεί η καθυστερημένη ομολογία τους (μετά από 1,5 χρόνο) ότι το μαστίγιο της λιτότητας θα ανεβάσει πάνω από το 4% την ύφεση στην Ελλάδα.
Από αυτή τη θέση, συνεχώς, γράφαμε…
Ότι τα μέτρα καταστολής επιδεινώνουν, δεν βελτιώνουν μία διαταραγμένη οικονομία αν δεν συνοδεύονται, ταυτόχρονα, από στοχευμένη χρηματοδότηση άμεσης ανάπτυξης.
Τώρα, οι «δερβίσηδες» των Βρυξελλών στρέφονται στην εφαρμογή 15ετούς σχεδίου –τύπου Μάρσαλ- που θα στηριχτεί στο χρηματοδοτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στόχος, η επαναδραστηριοποίηση των βιοτεχνιών και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (που σήμερα είτε έχουν κλείσει είτε κλείνουν) και η αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% (7,5 δις ευρώ).
Η Κομισιόν έχει τρία ισχυρά εργαλεία που μπορούν να αντιστρέψουν άμεσα την κατάσταση στην Ελλάδα. Αρκεί να το θελήσει.
Πρώτον, το νεοσύστατο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αν ενεργοποιηθεί θα προστατεύσει τη χώρα από κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Δεύτερον, τη διαγραφή κατά 40-50% των ευρωπαϊκών τόκων. Που, αυτομάτως, θα κάνει διαχειρίσιμο το ελληνικό χρέος.
Και τρίτο, να χρηματοδοτήσει από τα ειδικά ταμεία της τα χιλιάδες έργα στην Ελλάδα που λόγω κρίσης έχουν όλα (μικρά και μεγάλα) διακοπεί.
Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΤΕπ, Ματίας Κόλατς-Ανεν, σε γερμανική εφημερίδα:
«Θα βοηθηθεί η Ελλάδα μ’ ένα 15ετές πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% (7,5 δισ. ευρώ). Το πρόγραμμα θα στοχεύει κυρίως στις μικρές και μεσαίες εταιρείες, αλλά και σε σχέδια ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών».
Το στέλεχος της ΕΤΕπ αναφέρει ως παράδειγμα την ανοικοδόμηση της Γερμανίας μετά τον πόλεμο, αλλά και την ενοποίηση Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία. Εξηγεί ότι και στις δύο περιπτώσεις απαιτήθηκε πολυετής προσπάθεια.
Ως εκ τούτου, συνεχίζει, το πρόγραμμα σταθεροποίησης, που λήγει το 2015, δεν επαρκεί και απαιτείται μακροχρόνιος και συστηματικός σχεδιασμός, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει μόνο από τον τουρισμό και θα χρειαστεί κάποια χρόνια έως ότου αναπτύξει ανταγωνιστικά προϊόντα στις ξένες αγορές.
Κονδύλια υπάρχουν, αλλά…
Εκτιμά μάλιστα ότι οι ενισχύσεις της Τράπεζας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, «αρκεί τα κονδύλια να απορροφηθούν, γιατί μέχρι σήμερα η Αθήνα δεν τα έχει αξιοποιήσει» αναφέρει ο Κόλατς-Ανεν. Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει τις λιγότερες αιτήσεις για επιδοτήσεις σε σχέση με τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Λέει μάλιστα ότι έχει στείλει συνεργάτες του στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν τις υπηρεσίες να ξεπεράσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που μπλοκάρουν τη ροή των ευρωπαϊκών ενισχύσεων.
Επενδυτικό ευρωομόλογο
Στο ζήτημα είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό και ο Ελληνας αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης. Εκανε λόγο για ένα επενδυτικό ευρωομόλογο, που θα εκδίδεται από εταιρείες ειδικού σκοπού, με το οποίο θα αναζητούνται κεφάλαια για επενδύσεις με χαμηλότερο επιτόκιο και την εγγύηση της ΕΤΕπ.
πηγή:  nasostsaganelis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...