10 Οκτωβρίου 2011

Τελείωσε ο «μαραθώνιος» διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα νέα μέτρα 6 δισ. ευρώ



Οι προϋπολογισμοί 2013 -2014 και τα πρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ που απαιτούνται βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της ηγεσίας τουυπουργείου Οικονομικών με την τρόικα, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο. 

Αναλυτικότερα, στο «τραπέζι» τωνδιαπραγματεύσεων βρέθηκε σήμερα η συνολική καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 27,3 δισ. ευρώ μέσα σε 36 μήνες. 


Οι υπολογισμοί της τρόικας προβλέπουν μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ το 2012, σε πλεόνασμα 8,5 δισ. ευρώ ή 3,6% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 15,6 δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το tovima.gr, η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:

-Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον Προϋπολογισμό. Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασία κ. Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από την δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%. 

Μάλιστα, οι προβολές της τρόικας περιλαμβάνουν δυσμενέστερες παραδοχές για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το 2012 που πλέον η ύφεση εκτιμάται στο 3% και όχι στο αναθεωρημένο -2,5% του προσχεδίου.

Προς τον σκοπό αυτό, οι διαπραγματεύσεις τρόικας– κυβέρνησης εστιάζουν σε πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 τα οποία θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα επηρεασθούν από τον εκλογικό κύκλο.


ΔΝΤ: Στηρίζουμε την Ελλάδα, αλλά η ανοχή έχει όρια

«Δεν είναι στις επιδιώξεις μας να αφήσουμε την Ελλάδα αβοήθητη. Αν θέλαμε να το κάνουμε αυτό, θα μπορούσαμε να βρούμε πολλούς λόγους που να επιβάλλουν τη διακοπή της χρηματοδότησης μέχρι σήμερα. Αυτό δε σημαίνει ότι η ανοχή απέναντι στην Ελλάδα είναι ανεξάντλητη». 

Με αυτά τα λόγια ανώτατος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιέγραψε- υπό το καθεστώς της ανωνυμίας- το ελληνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνο Δημάδη.

Το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα βρίσκεται ίσως στην χειρότερη καμπή του» αφού όπως τονίζει «οι ελληνικές αρχές επιδεικνύουν συστηματικά είτε αδυναμία είτε απροθυμία εφαρμογής των λύσεων που δεσμεύεται κάθε φορά να εφαρμόσει. Πρέπει να καταλάβουν ότι αναποτύχει το πρόγραμμα, θα αποτύχει η Ελλάδα». Το στέλεχος του ΔΝΤ είπε ότι «το διακύβευμα αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι να πάρει μόνο την 6η δόση αλλά να πείσει ότι είναι πρόθυμη μακροπρόθεσμα να σεβαστεί τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δε θα σήμαινε τίποτα να δοθεί η 6η δόση και μετά από δύο- τρεις μήνες να βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο με τα ίδια προβλήματα μπροστά μας».

Μάλιστα το υψηλά ιστάμενο στέλεχος του Ταμείου δεν δίστασε να κάνει ακόμα και ειδική αναφορά στην κατάσταση πολιτικής πόλωσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στη χώρα μας τονίζοντας με έμφαση ότι «η Ελλάδα εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση του κράτους, πρέπει να ξεπεράσει και τις δυσκολίες που ανακύπτουν από την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου σας. Πολλές από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις απαιτούν μία ευρύτερη πολιτική στήριξη εντός της χώρας, η οποία δεν υπάρχει. Αυτό κάνει σίγουρα την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη» λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση, τέλος, για το κούρεμα του ελληνικού χρέους τόνισε ότι «η έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κρίνει πολλά. Σε κάθε περίπτωση η τελικές αποφάσεις ανήκουν στους Ευρωπαίους για αυτό το θέμα». 


Πηγή: ΣΚΑΙ/in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...