10 Οκτωβρίου 2011

Με ύφεση 15%, γυρίζουμε σε εισοδήματα και επίπεδο ζωής του... 2004!



Απίστευτο σαρδάμ έκανε ο Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι το 2012 η ύφεση θα φτάσει αθροιστικά μείον 15% και ταυτοχρόνως ότι «γυρίζουμε στα επίπεδα ζωής του...2004»! Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι το 2004- χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχε ανάπτυξη 4,2% και η Ελλάδα ζούσε μια από τις καλύτερες περιόδους της. Είναι πασιφανές ότι σε άλλο χρόνο ήθελε να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, μιας και το να επιστρέψουμε στα επίπεδα ζωής του 2004, μέσα σε 15 μήνες και μάλιστα με ύφεση 15%, αυτό, δεν μπορεί να το πετύχει ούτε ο... Χάρι Πότερ! 


Είναι προφανές ότι ο Ευ. Βενιζέλος ξεκίνησε να μιλάει με απόλυτους οικονομικούς όρους. Με αυτούς, υπάρχει όντως το ενδεχόμενο, στα τέλη του 2012 να βρεθούμε πίσω στα δεδομένα του 2004. Αλλά αυτά, είναι οικονομικά μεγέθη και όχι «εισοδήματα» και «επίπεδο ζωής»... Το τελευταίο, είναι σαφές ότι του ξέφυγε. Εκτός και αν πίστευε ότι μιλάει σε καθηγητές οικονομικών ή σε στελέχη της... ΕΛΣΤΑΤ. που ενδιαφέρονται για την ευημερία των αριθμών και όχι των ανθρώπων...

Συγκεκριμένα: 

Δραματικούς τόνους για τη ζωή όλων των Ελλήνων χρησιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής που συζητά τον προϋπολογισμό.

«Δυστυχώς, τα εισοδήματα και το επίπεδο ζωής λόγω της ύφεσης που στο τέλος 2012 θα είναι -15%, γυρίζουν πίσω στα δεδομένα του 2004. Η περίοδος 2004-2009 είναι μια περίοδος που δεν αφήνει κανένα θετικό ίχνος. Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αυτή τη διόρθωση» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος ανακοίνωσε οτι ολοκλήρωσε τον κύκλο των συναντήσεων με την Τρόικα  και μεχρι αύριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η  αποστολή των επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. 

«Απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα. Εάν χρειαστεί να τα χειριστώ προσωπικά με πολιτικές αποφάσεις και λύσεις αυτό θα γίνει, αλλά δεν το βρίσκω πιθανό» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε και σε συνολική αυτοκριτική για το πως συμπεριφέρθηκε το πολιτικό σύστημα. 

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο και προσβλητικό για μία χωρα να αναγκάζεται να προσφύγει σε διακρατικό ή διεθνή δανεισμό για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητα, για να αποφύγει τη πτώχευση και την χρεοκοπία και για να διαφυλάξει τα εισοδήματα, τις δουλειές και το επίπεδο ζωής των πολιτών της. Φέρουμε όλοι πολύ μεγάλη ευθύνη ανάλογα με το ρόλο του καθενός στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.

»Αυτοί που έχουμε μετάσχει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και έχουμε στηρίξει αλόγιστες αποφάσεις, φέρουμε τη δική μας ευθύνη. Η ευθύνη τελικά ανήκει σε αυτούς που πέρνουν τις αποφάσεις πάντα. Ανήκει σε αυτούς που ήξεραν ή έπρεπε να ξέρουν τα δεδομένα.

»Αν δεν σπάσουμε αυτή τη φούσκα την ψευδαίσθηση που είχε δημιουγηθεί για χρόνια στην ελληνική κοινωνία δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με ασφάλεια.  Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και αβέβαιη».

πηγή:newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...