10 Οκτωβρίου 2011

1.000.000 Έλληνες θα βρουν το δίκιο τους σε... δέκα χρόνια!



Περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες βρίσκονται μπλεγμένοι στα γρανάζια της Δικαιοσύνης, καθώς προσφυγές τους, αγωγές, μηνύσεις κ.ά βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, ενημερώνοντας για την πορεία του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους σχετικά με την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής δικαίου.


Ο κ. Παπαιωάννου περιέγραψε την κατάσταση ως δραματική. Όπως είπε, πάνω από 1.000.000 Έλληνες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους και δεν το βρίσκουν ή θα το βρουν μετά από δέκα χρόνια. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν 35.631 υποθέσεις και στο Ελεγκτικό Συνέδριο 30.365 υποθέσεις. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί αγγίζει τις 238.230 χιλιάδες, ενώ στα διοικητικά πρωτοδικεία ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν φτάνει στις 421.946 υποθέσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα διοικητικά πρωτοδικεία, χωρίς να εισαχθούν άλλες υποθέσεις, χρειάζονται περίπου έξι χρόνια, για να μηδενίσουν τη σημερινή εκκρεμότητά τους, ενώ τα εφετεία, στα οποία εκκρεμούν 41.111 υποθέσεις, χρειάζονται υπό τις ίδιες συνθήκες περίπου τρία χρόνια.

Για την  επίλυση του προβλήματος μεταξύ των προτάσεων που κατετέθησαν  στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι:

- Αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα χωρίς αιτιολόγηση, όπως επίσης και δυνατότητα αρχειοθέτησης των ανωνύμων αναφορών
- Κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά και συντόμευσης της διάρκειάς της
- Κατάργηση της αυτοπρόσωπης εμφάνισης του κατηγορουμένου ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου και κατάργηση της παρουσίας του εισαγγελέα
- Δημιουργία μονομελών εφετείων κακουργημάτων από πρόεδρο εφετών ή αρχαιότερο εφέτη.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανακύψει με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, η παρουσία του κλιμακίου στα δικαστήρια ήταν για να διαπιστώσουν τα ίδια τα μέλη του κλιμακίου την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια. Όλα όσα λέγονται απο την πλευρά του προέδρου της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου, ότι υπήρξαν συναλλαγές δικαστών κτλ, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

πηγή: πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...